Levende assets versnellen de energietransitie!

Naarmate de energietransitie vaart krijgt, openbaren zich nieuwe kansen voor bedrijven. Ondernemers met visie, lef en slagkracht oogsten succes in nieuwe markten.  We zien dat bij de installatiebedrijven die zich op zonnepanelen en warmtepompen storten.

Maar ook grote bedrijven doen mee. Zoals bijvoorbeeld oliebedrijf Total. Total nam een meerderheid in Sunpower in 2011, kocht in 2014 BHC energy consulting, nam in 2016 Saft batterijen over, en startte in 2017 haar solar divisie die in Azie aggressief investeert in PV installaties op fabrieksdaken. In assets dus.

Het argument van Total is sterk: ze zit op een boel olie -waarvan een deel mogelijk niet meer gewonnen kan worden, ten dode opgeschreven assets dus. Maar, ze kan -nu nog- heel goedkoop financieren. Daarnaast bedient Total nu miljoenen klanten. Nu is dat nog met olie, maar in de toekomst moeten deze klanten overschakelen op duurzame energie. Total-Solar legt PV op het dak, en verkoopt de stroom aan de klant.

Ook overheden spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Zij kunnen nieuwe diensten stimuleren en markten aanjagen. Een goed voorbeeld daarvan is Rijkswaterstaat. RWS beheert duizenden kilometers wegen, vaarwater en dijken. Met daarin honderden bruggen, sluizen en tunnels. Een prachtige proeftuin voor allerlei duurzame energie en energiebesparingsdiensten en -producten. Waar Nederlandse bedrijven hun producten kunnen demonstreren, ervaring kunnen opdoen en data kunnen verzamelen. Zo wordt infrastructuur een levende asset in de energietransitie!

Meer informatie op onze netwerkbijeenkomst, die wordt gehost door Rijkswaterstaat: https://netwerkenergie.nl/event/kick-off-netwerk-energie/