Zeeuws Circulair Bouwen

De circulaire economie is hot. Afval bestaat niet meer. In het bedrijfsmodel van de circulaire economie blijft de producent eigenaar van het product. En betaalt de consument voor het gebruik ervan: Je koopt geen lamp meer, maar betaalt per uur licht. De overheid is enthousiast!

Het voordeel van dit model is dat producenten gemotiveerd worden om goede service te leveren. Immers, de klant kan gemakkelijk overstappen naar een andere provider. Omdat de producent eigenaar blijft, wordt hij ook gedwongen na te denken over de verwerking van zijn product.

Wellicht kan deze aanpak werken voor kantoormeubilair,lampen en op termijn zelfs auto’s, maar hoe gaat dat in de bouw?

Stel ik wil een circulair huis bouwen. Kan dat?

Bij het ontwerpen beperken we natuurlijk zoveel mogelijk de vraag door slim te ontwerpen en goed te isoleren. Ook de keuze van de materialen is belangrijk: lokale materialen met een lange levensduur krijgen prioriteit. Dus gebruik zoveel mogelijk onbehandeld hout, want dat kan zo terug de natuur in. Voor isolatie gebruiken we Zeeuws stro of vlas. En het glas kan worden gerecycled.

Met een circulaire huis neem ik een risico. Veel circulaire bouwmaterialen zijn niet gecertificeerd. Voldoet het huis aan het bouwbesluit? De aannemer rekent een risico opslag. Mijn bank is bang om te financieren. En wat als ik over 10 jaar wil verhuizen, maar de markt is nog niet rijp om een circulair huis op te verkopen?

Op dinsdag 27 november, 16:00 vertellen lector circulair bouwen Willem Böttger en duurzaam installatie-expert Robert de Bourgraaf over hun ervaringen op de HZ in Middelburg. Je bent van harte welkom!